Diş plağı nedir?
Diş plağı bakteri gibi mikrobiyal organizmaların çoğalması sonucunda oluşan yapılardır. Diş çevresinde bakteri ve yiyecek artıklarının birikmesiyle ortaya çıkan plaklar diş çürümesine ve çeşitli dişeti hastalarına yol açmaktadır.
Tartar (Diş Taşı) nedir?
Halk arasında diş taşı olarak da geçen tartar genel olarak tükürük salgılanması sonucunda diş yüzeyinde oluşan birikintilerin sertleşmesi ve diş üzerinde sert tabakanın oluşmasıdır.
Dişte plak oluştuğu nasıl anlaşılır?
Ağızda bakteriler mevcut olduğu sürece her bireyde plak oluşumu gerçekleşebilir. Bakteriler ağızdaki yemek artığı ve tükürükte bulunan özellikle kalsiyum, fosfattan beslenerek büyürler.
Diştaşı ve tartar temizlemek zararlı mıdır?
Diş üzerinde kötü görünüme sebebiyet veren, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının oluşumuna ortam hazırlayan diştaşı ve tartar temizliği elbette ki zararlı değildir.
Diş plağının oluşmasını önlemek için evde neler yapabilirim?
Evde diş plağı temizlemek için çözümler kısıtlıdır. Diş plağı ve tartarı evde azaltmak, yok etmenin yolları;
- Dişlerin tüm yüzeyini günde iki defa fırçalamak,
- Düzenli olarak diş ipi kullanmak ve fırçanın erişemediği yerleri temizlemek,
- Yapışkan yiyecekleri azaltmak ve şekerli, nişastalı gıdalar tükettikten sonra dişlerimizi yemek artığı kalmayacak şekilde temizlemek.
Diş plağı ve tartarı evde temizlemek tıbbi müdahaleyi gerektirir. Özellikle diş çevresi, diş eti altlarında oluşan plaklardan kurtulmak istiyorsanız profesyonel kuruluşlardan yardım almalısınız. Mesela, kesici bir aletle alt dişlerinizin arkasında oluşan tartar temizliğini yapmaya kalkışmanızın hiçbir faydası olmayacaktır. Aksine diş minesi, diş eti zarar görebilir ve istemeden yeni diş hastalıklarına davetiye çıkarabilirsiniz.
Evde diş taşı ve diş tartarı nasıl temizlenir?
Bu temizlik evde kendi başınıza üstesinden gelebileceğiniz bir problem değildir. Bu sorunun tedavisi için kesinlikle diş doktoruna başvurmanız gerekir.
Tıbbi aletlerle tanı ve teşhis koyabileceği gibi, diş etlerinize zarar vermeden problem çözülebilir. Üstelik olası, sahip olabileceğiniz diğer belirtiler ortaya çıkarılabilir veya mevcut probleme çözüm bulunabilir.