Özellikle Türk kadınları için yayın yapan kadinrazzi.com ekibi olarak bu başlık sitemizde olmazsa olmaz diye düşündük. Nasıl şartlarda ve nelere maruz kalarak yaşıyorlar. Siyasetten eğitime, kadın erkek eşitliğinden tecavüz oranına her alanda kadını ele aldık. İşte kadın olarak pekte hoşunuza gitmeyecek maddeler.
1 – 142 ülke arasından Türkiye, kadın erkek eşitliğinde 125’inci sırada. Şaşırdık mı?
Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan rapor şunu diyor. Türkiye de kadınlar sıralamadaki 124 ülkeden daha az hakka sahip, daha az sahip çıkılıyor. Cinsiyet Eşitliği kapsamında hazırlanan bu rapora göre Türkiye son 10 yılda 20 basamak geriledi. Yani daha düzeleceğine gün geçtikçe bu durum daha içler acısı hale geliyor.
2 – Her iki kadından biri. 2 KİŞİDEN 1 TANESİ fiziksel ya da cinsel tacize uğruyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre Türkiye de yaşayan her iki kadından bir tanesi tacize uğruyor.
verilerin detayları ise şu şekilde;
- Ülke genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı %39,3’tür (son on iki ayda %9,9).
- Yaşamının herhangi bir döneminde cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı %15,3’tür (son on iki ayda %7).
- Yaşamın herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddetin birlikte yaşanma yüzdesi 41,9’dur (son on iki ayda %13,7).
- Kentte fiziksel şiddet oranı %38 iken kırsalda %43’tür.
- Yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınları oranı %25’tir.
- Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı %48,5’tir.
- Şiddet yaşayan kadınların sağlık sorunları yaşama, intihar etmeyi düşünme ya da deneme olasılıkları en az iki kat artmaktadır.
- Her 10 kadından 1’i gebeliği sırasında fiziksel şiddete maruz kalmıştır.
- Cinsel şiddet birçok durumda fiziksel şiddet ile birlikte yaşanmaktadır; kadınların %42’si fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirtmişlerdir.
- Sadece eğitim düzeyi düşük olan kadınlar şiddete maruz kalmamaktadır. Eğitim düzeyi daha yüksek olan kadınlar arasında bile her 10 kadından 3’ü eşleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmıştır.
- Evlenmiş kadınların hayatındaki en yaygın şiddet eşlerinden gördükleri şiddettir.
- Kadınların %7’si çocukluklarında (15 yaşından önce) cinsel istismar yaşadıklarını belirtmişlerdir.
3 – 2002 yılından günümüze 5406 kadın cinayete kurban gitti
Kadın kurumlarının raporlarına göre kadınları en çok ‘En yakınındaki’ kişiler öldürdü.2012 yılı bunun en somut ve acı örnekleriyle dolu. 2012’de kadınların yarısından çoğunu kocaları öldürdü. 85 kadını kocaları, 12’sini eski kocaları, beşini boşanma davası süren kocaları, 16 kadını sevgilileri, üçünü eski sevgilileri, beşini babaları, dördünü damatları, sekizini diğer akrabaları (ağabey, oğul, kayınbirader…), yedisini ilişki teklifini reddettiği erkekler, iki seks işçisini ise müşterileri öldürdü. Diğer cinayetlerin ise faili meçhul. Akşam
4 – Türkiye de okuma yazma bilmeyen her 5 kişiden 4’ü kadın.
Ülkemizde 2 milyon 654 bin 643 kişi okuma yazma bilmiyor. Bunlardan 2 milyon 205 bin 315 kadın. Yani okuma yazma bilmeyen, yani okula gönderilmeyen, yani bilgisi bastırılan, erken yaşta evlendirilen, sonra da sen geri kafalısın denilen kişi sayısı bu. Her 5 kişiden 4’ü
5 – Kadının siyasete katılımı da yerlerde
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına göre parlamentoda kadın sayısı %14,4. Şöyle anlatalım, pozitif ayrımcılık uygulanan Ruanda’da bu oran %56. Gerisini siz düşünün
6 – 1381 olan belediye başkanı sayımızın sadece 2,9’u kadın. Ee okutmazsan böyle olur tabi.
Ülkemizde yapılan 30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde 1.381 belediye başkanı seçilmiştir. Bunların %2,9’u yani sadece 40 tanesi kadındır. Yok denilmeyecek kadar az. Bu kadınlardan sadece 3 tanesi büyükşehir ve sadece 1 tanesi il belediye başkanı olmuştur.
7 – Kadınların çalışma oranı gelişmiş ülkelere göre 3 kat daha az.
Ülkemizde kadınların iş hayatına katılım oranı da oldukça düşük. Aslına bakılınca %26 oranlarından yukarıdaki istatistiklere göre pekte az sayılmaz ama bu işlerin neler olduğunu düşündüğümüzde gene Türkiye de kadının yeri belli. Gelişmiş ülkelere göre kadın istihdam oranı 3 kat daha az.
8 – Kadınlar fırsat eşitliği ve ekonomik aktiviteye katılımı bakımından Türkiye 132. sırada
Dünya Ekonomik Forumu raporlarını incelediğimizde cinsel eşitlik Türkiye’nin yarayan kanası. Türkiye cinsiyetler arası fırsat eşitliğine bakıldığında 142 ülkeden 132. sırada. İş hayatına katılımda 128, eğitim fırsatlarında 105. sırada. Türkiye kadınına diğer ülkelere göre çok düşük standartlarda imkanlar sunuyor. Türkiye kadınını görmüyor
9 – Çalışan her 3 kadından 1 tanesi tarım işlerinde çalışıyor.
Türkiye İstatistik Kurumuna göre 26 milyonluk istihdamın 7 milyonu kadın. Yani sadece 7 milyon kadına çalışma ve ekonomik özgürlük tanınıyor. Bu kadınlardan 2,5 milyonu tarım işinde çalışıyor ve bu kadınların %80’inden fazlası ücretsiz tarım işçisi. Geriye artık ne kaldıysa
10 – Ve son olarak öldürülmeyen, az çok eğitim alan ve çalışmasına izin verilen 4 milyon kadın kayıt dışı yani kaçak çalıştırılıyor.
Türkiye de kadının rolü belli, dayatılanlar belli. Bundan kurtulmanın yolu belli. Birlik olun, bir arada düşünün ve kararlar verin. Televizyonların sizi sömürmesine karşı durun, okuyun ve kadınlara saygı duyan çocuklar yetiştirin. Unutmayın, bir ülkenin yarısını zincirlerseniz geri kalan yarısı göklere ulaşamaz.