Sivilcelerden kurtulmak için tavsiyeler
Genellikle 14-22 yaş aralığı olmak üzere sivilce cinsiyet fark etmeksizin her insanda görülebilir. Ancak ergenlik dönemi, stres, beslenme ve çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan ve kötü görünüme sebebiyet veren sivilcelerden kurtulmanın bazı yolları var.
Önceki makalelerimizde sivilceleri yok etme ve bu akneleri yok etmek için uygulayabileceğiniz maskelerden ve evde hazırlayabileceğiniz bitkisel kürlerden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise sivilceye oluşumuna karşı alabileceğiniz önlemleri listeleyeceğiz.
- Cilt tipine uygun – yağlı,karma,kuru- temizleyici kullanın. Kapanan deri gözeneklerinin açılmasını ve hava almasını sağlayacaktır.
- Su için. Sivilce tedavisi için gün içerisinde bol bol su tüketin.
- Yüzünüzü yıkayın. Ciltteki gözenek tıkanıklığını önlemek için günde 3 kez yüzünüzü bol su ile yıkayın.
- Haftada bir buhar maskesi yapın. Sıcak su buharınyla yapacağınız maske cildi yumuşatır ve ölü deri hücrelerinin atılmasını kolaylaştırır.
- Makyajınızı temizleyin. Yatağa girmeden önce mutlaka makyajınızı temizleyin. Kozmetik ürünler cilt tıkanıklığına yol açar. Vücuttan atılamayan yağ deri altında birikir ve sivilcelenmeye yol açar.
- Yüzünüzü yıkamadan önce ellerinizi yıkayın. Ellerimiz kirli veya yağlı olabileceğinden yüz bölgesine geçmeden önce ellerinizi bol suyla iyice temizleyin.
- Sivilcelere dokunmayın. Gündelik yaşamda elimiz pek çok yere temas ettiğinden bir bakıma bakterilere ev sahipliği yapmaktadır. Sivilcemize dokunmak onun daha da kötüleşmesine yol açabilir.
- Başkalarıyla makyaj malzemelerinizi paylaşmaktan kaçının. Sivilceye sahip olan kişilerle aynı kozmetik ürünleri hatta saç bandı, havlu gibi eşyaları kullanmamanız sivilce oluşumunun önüne geçebilir veya tetikleyici olmanın dışına çıkabilir.
- Yastık kılıfınızı sürekli yıkayın. Kafa ve yüz bölgesindeki yağ gece uyurken yastığınıza bulaşır. Sivilceleri yok etmek için ne kadar önlem alsanız da sırf bu yüzden başarısız olabilirsiniz.
- Saçlarınıza dikkat edin. Kafa derisi saçların parlak olmasına yol açan yağ salgılar. Fakat aşırı derecede yağ saç için sağlıklıyken gibi cilt için tehlike arz etmektedir. Bu sebeple saçınızı iki günde bir yıkayın.
- Güneş ışığı alın. Güneş ışığı cilt için faydalıdır ancak dikkatli olmakta fayda var ki aşırı güneş ışığına maruz kalan deri sivilce oluşumunu azdırır.
- Sağlıklı beslenin. A vitamini, çinko ve Omega-3 asit bulunan gıdalar tüketin. Örneğin; A vitamini- balık yağı, havuç, ıspanak, brokoli, Çinko – buğday, hindi, kabak çekirdeği, Omega-3 – Somon, sardalya, ton balığı, ceviz, soya fasulyesi.
- Alkol ve sigaradan uzak durun. Bu maddeler cilt için hiç de iyi değildir. Tütün ve alkoldeki toksinler akne oluşumunu tetikler.
- Spor yapın. Stresi ve sivilce oluşumunu önlemek için egzersiz yapabilirsiniz.
- Uykuya dikkat. Stresi azaltmak ve buna paralel sivilce oluşumunu engellemek için düzenli uyuyun. Yetişkinler için 6-8 saat uyku ideal.
- Doktora danışın. Eğer bir şeylerin ters gittiğini, sivilce oluşumunun her önleminize rağmen arttığını düşünüyorsanız doktora başvurmanızda yarar var. Doktor sivilce oluşumunu yok etmek için slindamisin fosfat, benzoyl peroksit içeren ilaçlar önerebilir.