Türk Kahvesi günün bir çok zamanında size eşlik edebilecek bir sıcak içecektir. Arkadaşlarınızla sohbet ederken, kitap okurken, edebi konularda konuşurken, kahvehaneler ve kafa dinlemek istediğinizde içmek isteyebileceğiniz bir tattır.
Türk Kahvesi nedir?
Türk Kahvesi nedir sorusuna gelirsek, Osmanlı döneminde Osmanlı’nın Yemen valisi olan Özdemir Paşa’nın İstanbul’a kahve getirmesi ile başladı. İstanbul’a getirilen kahve yeni yöntemler deneyerek çiğ kahve çekirdeklerin tavalarda kavurduktan sonra, dibeklerde dövülerek toz halinde elde ettik. Daha sonra güğüm ve cezvelerde pişirilerek günümüzde bulunan Türk Kahvesi halini almıştır. Tabi bunların yanında çekirdeklerin kavrulması ile oluşan lezzetler de ortaya çıkmaktadır. Hafif kavrulmuş, orta kavrulmuş ve çok kavrulmuş olarak üçe ayrılmaktadır. Hafif kavrulmuş Türk Kahvesinde bulunan ekşi, tatlı ve meyveyi andıran gibi 50 farklı tat ve koku maddesi bulunmaktadır. Orta kavrulmuş Türk Kahvesinde baharatı andıran, kavrulmuş, odunu andıran ve tütününü andıran 59 farklı tat ve koku maddesi bulunmaktadır. Çok kavrulmuş Türk Kahvesinde ise acı, baharatı andıran, odunu andıran ve toprağı andıran 65 farklı tat ve koku maddesi bulunmaktadır. Günümüzde bir çok ülkenin mutfağında Türk kahvesi bulunmaktadır. Dünya genelinde hemen hemen her tür restoranın menüsünde olan Türk Kahvesi iki kahveden biridir. Türk toplumu olarak günde en azından 1 defa içer, misafirlerimize ikram ederiz.
Türk Kahvesinin faydaları nelerdir?
Günde en fazla 2 fincan şekersiz Türk kahvesi içilmesi tavsiye edilir. Gün içerisinde tüketilen Türk Kahvesinin aslında faydalarını bilmesekte çok fazladır. Farkında olmadan vücudumuza iyilik yapıyoruz. Gelelim şimdi faydalarına;
1 Fincan Türk Kahvesi 50 mg kafein içermektedir. Vücudumuzdan rahat bir şekilde çıkar. Kafein uyarıcı olması nedeni ile beynimizi gelecek olan sinyallere karşı açık bir hale getirir. Hafızamızın daha güçlü olmasını sağlar. Yemek sonrası içildiğinde sindirime yardımcı olur. Yüksek enerji verdiği için vücudunuzu ve beyninizi uyanık tutacaktır. Türk Kahvesini diyetlerinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Çünkü yağ yakımını hızlandırır böylelikle kilo problemini engeller. Midenizi de koruyarak daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olursunuz. Türk Kahvesinin doğal bir ağrı kesici olduğunu biliyor muydunuz? Türk Kahvesi içen kişilerin ağrıları azalır. Ve içtikten sonra salgıladığımız hormonlardan dolayı depresyondan uzak kalmanızı da sağlar. Nöral ve zihin ile yapılan aktiviteler kafein ile daha da güçlenir. Yapılan bir araştırmada Türk Kahvesi içen bir kişi ile hiç içmeyen kişiye nazaran 3 kat daha fazla düşünme potansiyeline sahiptir. Kolesterolü düşürdüğü de gözlemlenmiştir. Türk kahvesinin bazı kanserlerin riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Bu kanserler meme kanseri, bağırsak kanseri (%43 oranında), kolon (%22 oranında) ve kalın bağırsak (%24 oranında) kanserinde etkisi vardır. En önemlisi de Türk Kahvesi içen bir insan daha sosyal bir insandır. Unutmayın, sevdikleriniz ile Türk Kahvesi içmenin 40 yıl hatırı vardır. 🙂
*Gün içerisinde aşırı dozda Türk Kahvesi içmek uykusuzluk, mide problemleri ve yüksek tansiyon riskini çoğaltır. Bir çok faydası olmasına rağmen aşırı tüketimi önermiyoruz.
Türk Kahvesinin besin değeri nedir?
Türk Kahvesinin içinde bulunan besin değerlerine beraber bakalım;
Kalori (kcal) | 7 kalori |
Karbonhidrat (gr) | 0,06 gram |
Protein (gr) | 0,42 gram |
Yağ (gr) | 0,52 gram |
Lif (gr) | 0,62 gram |
Sodyum (mg) | 0,82 miligram |
Potasyum (mg) | 70,2 miligram |
Kalsiyum (mg) | 9,22 miligram |
A vitamini (mg) | 0,04 miligram |
Demir (mg) | 0,69 miligram |
Türk Kahvesi için püf noktaları nelerdir?
1- Taze ve iyi çekilmiş kahve olması için özen gösterin.
2- Saklarken hava almayacak şekilde saklama kavanozunuza yerleştirin.
3- Bakır bir cezvede Türk Kahvesini yapmanızı öneririz. Fakat bakır cezve yoksa bile her hangi bir cezve ile yapmanızı tavsiye ederim. Tadı daha güzel olacaktır. Makine de yapılan Türk Kahvesinin tadından daha iyi olacaktır.
4- Türk Kahvesini yaparken soğuk su olmasına dikkat edelim.
5- Arıtılmış ya da hazır su olursa daha iyi köpürmesine yardımcı olacak ve tadı daha lezzetli olacaktır.
6- Cezveye malzemeleri doğru ölçülerde koyduktan sonra iyice karıştırın. Muhtemelen 35 saniye yeterli olacaktır.
7- Ocağa koyduğumuz Türk Kahvesini kesinlikle karıştırmayın. Köpürmesine engel olursunuz.
8- Kısık ateşte ortalama olarak 10-15 dakika içerisinde pişecektir. (Süre yaptığınız kahvenin ölçüsüne bağlıdır.)
9- Aynı anda en fazla 2 fincan kahve yapın. Farkı sizde anlayacaksınız.
10- Ölçüyü doğru ayarlayın!
Türk Kahvesi nasıl yapılır?
**Ölçüler 1 fincanlık kahve için geçerlidir.**
**Şekersiz Türk Kahvesi için hiç şeker koymuyoruz, az şekerli Türk Kahvesi için yarım küp şeker, orta şekerli Türk Kahvesi için
Taze ve iyi çekilmiş Türk Kahvemizden 1 tatlı kaşığı alarak cezvemize koyuyoruz. Daha sonra (ölçek olarak başka bir fincan kullanabilirsiniz.) 1 fincan soğuk su koyarak iyice karıştırıyoruz. Unutmayın iyice karıştırmalısınız ki köpüğü daha fazla olsun. Kahve topak topak kalmamalı. İyice karıştırınca farkı anlayacaksınız. İyice Türk Kahvemizi su ile karıştırdıktan sonra ocağımızın kısık ateşte olmasına dikkat ederek ocağa koyuyoruz. Ocağa Türk Kahvemizi koyduktan sonra cezvemize kesinlikle dokunmamalıyız. Türk Kahvemiz ocakta kısık ateşte pişerken karıştırmamaya, içinde kaşığı bırakmamaya özen gösterin. Daha sonra kısık ateşte pişen Türk Kahvemizin üzerindeki köpük biraz kabaracaktır. Kabaran köpüğü tatlı kaşığı yardımı ile alıp fincanımıza koyuyoruz (Eğer 1’den fazla Türk kahvesi yapıyorsak eşit bir şekilde dağıtmaya özen gösterin.). Köpüğünü aldığımız cezveyi tekrar ocağın üstünde 4-5 saniye kadar bekletiyoruz. Daha sonra pişen Türk Kahvemizi de fincana koyarak afiyetle içebilirsiniz.